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A mixed model applied to joint analysis in experiments with coffee blends using the least squares method Rev. Ciênc. Agron.
Paulino,Allana Lívia Beserra; Cirillo,Marcelo Angelo; Ribeiro,Diego Egídio; Borém,Flávio Meira; Matias,Gabriel Carvalho.
ABSTRACT The aim of the present study was to propose a mixed model for a sensory analysis of four experiments with blends of different standards of quality, including the species Coffea Arabica L. and Coffea Canephora. Each experiment differed in the proportions used to formulate the blends and the concentrations used in preparing the beverages, these being 7% and 10% coffee powder for each 100 ml of water. The response variables under analysis were the sensory characteristics of the beverage found in an assessment made by a group of trained tasters, considering taste, bitterness and a final score. Each description followed a numerical rating scale of intensity that ranged from 0 to 10. The model was implemented using the least squares method; this led to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Processing; Quality; Arabica; Conillon.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902019000300345
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Analysis of defects in coffee beans compared to biplots for simultaneous tables Rev. Ciênc. Agron.
Brighenti,Carla Regina Guimarães; Cirillo,Marcelo Angelo.
ABSTRACT The demand for high quality coffee has become a consolidated criterion to achieve the best prices. Currently, cooperatives evaluate the coffee beans mainly through the particle size and the number of defects in the sample. This evaluation type generates counting data that originates contingency tables from different periods or groups involving the same variables in the row and column and there may be interest in knowing if two tables are related and how much are related. These are the so-called combined tables. Statistical analysis techniques normally employed do not include categorical data in the combined tables. The aim of this study was to evaluate the incidence of different types of defects in samples of large flat coffee beans in two...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica L.; Coffee quality; Particle size; SVD; Sieves.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902018000100062
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Avaliação de métodos de estimação intervalar para funções lineares binomiais via bootstrap infinito Ciência e Agrotecnologia
Cirillo,Marcelo Angelo; Ferreira,Daniel Furtado; Safádi,Thelma.
Objetivou-se, neste trabalho, avaliar intervalos de confiança de diferentes funções lineares compostas por proporções binomiais construídas com base no método de Wald e Wald ajustado utilizando a técnica de bootstrap infinito. Considerados diversos tamanhos amostrais (n is), parâmetros (p) e número de coeficientes das funções lineares. Concluiu-se, por meio das probabilidades de cobertura dos intervalos de confiança das populações binomiais, cujas proporções foram baixas (p=0,2) e considerando diferentes tamanhos de amostras, que a generalização bootstrap do método de Wald ajustado foi eficiente para funções lineares cujos coeficientes indicaram a comparação de uma proporção versus as demais.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Probabilidade de cobertura; Intervalos de confiança; Wald.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542009000700007
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Comparação de matrizes de covariâncias de populações normais dependentes: um estudo de caso Ciência e Agrotecnologia
Cirillo,Marcelo Angelo; Ferreira,Daniel Furtado; Sáfadi,Thelma.
Inferências sobre comparações de matrizes de covariâncias em populações normais dependentes são usualmente obtidas considerando testes assintóticos baseados na maximização de funções de verossimilhanças. Entretanto, se o número de populações e/ou de variáveis consideradas é excessivo pode-se ter problemas na convergência dos métodos numéricos utilizados para obtenção dos estimadores de máxima verossimilhança. Face a esse problema, objetivou-se, neste trabalho, ilustrar por meio de um conjunto de dados reais, a aplicação de um teste para comparar matrizes de covariâncias de populações correlacionadas, usando uma estatística baseada na razão de variâncias generalizadas, cuja distribuição empírica foi obtida por meio da técnica bootstrap.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bootstrap; Covariâncias; Variâncias generalizadas.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542009000700015
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Métodos de estimação de parâmetros em modelo de covariância com erro na covariável Ciência Rural
Oliveira,Tiago Almeida de; Morais,Augusto Ramalho de; Cirillo,Marcelo Angelo.
Estudou-se o modelo de análise de covariância com um fator e erro de medida na covariável. Avaliou-se, neste modelo, por meio de simulação, a acurácia e precisão de dois estimadores, propostos na literatura para estimar parâmetros de um modelo de regressão com erro de medida. Sobre diferentes distribuições dos resíduos, coeficientes de determinação e tamanhos amostrais, estudou-se o comportamento de ambos os estimadores. No modelo de análise de covariância, quanto maior o tamanho amostral e o coeficiente de determinação, melhor se comportam os estimadores avaliados com relação à acurácia e à precisão. As conclusões encontradas sugerem que o estimador Plug-in obteve desempenho superior, tanto na acurácia quanto na precisão em situações de normalidade, nas...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Erros de medida; Viés; Acurácia.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782011001000029
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Modified starches or stabilizers in preparation of cheese bread Ciência Rural
Anjos,Letícia Dias dos; Pereira,Joelma; Couto,Elizandra Milagre; Cirillo,Marcelo Angelo.
Cheese bread is a Brazilian product which originated in Minas Gerais and which is highly consumed. In industrial production, there is increasing use of additives which enrich and enhance the physical of this product, adding value in the eyes of the consumer. Thus, the purpose of this paper was to study the effect of addition of modified starch and stabilizers on the physical-chemical of cheese bread. For this reason, measures taken so moisture, pH and acidity, volume, density, coefficient of expansion, and compression resistance (texturometer) Results show that the stabilizers used improve these characteristics in the cheese bread, showing better physicochemical characteristics.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Modified starch; Cheese bread; Physicochemical analyzes.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014000901686
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